Állattenyésztés

Sertéstenyésztés

A Hód-Mezőgazda Zrt.-nél, ill. jogelődjeinél a cég 1961-es alapításától kezdve mindig kiemelkedő jelentőséggel bírt a sertés ágazat. Az első évtizedben a Tisza árterében lévő Atkaszigeti hagyományos, szerfás ólakban cornwall állomány tenyésztése folyt. A változó elvárásokhoz igazodva 1971-ben megépült egy 1100 kocás Mezőpanel rendszerű, akkor korszerű technológiával, és modern, hús tipusú fajtákkal dolgozó új telep. A 40 évnyi folyamatos üzemelés, és a minimális mértékű rekonstrukció indokolttá tette a teljes megújítást.

Több ÁTK-s pályázat segítségével a cég mintegy 70%-os önerőből 2009 és 2013 között teljesen átépítette a sertéstelepet. A régi épületek egyesével való bontása és újjáépítése a telep folyamatos üzemelése mellett történt, ami rendkívüli feladatot jelentett mind a kivitelezők, mind a cég dolgozói részére.

A tervezett állománylétszám meghatározása, valamint a rotáció és a korcsoportonként szükséges férőhelyek kiszámítása után megtörtént az épületek egyedi tervezése és főként környékbeli vállalkozók megbízásával a kivitelezés.

A három darab fiaztató-malacnevelő blokk középső folyosóról nyíló, 4-4 darab, egyenként 36 férőhelyes fiaztató teremből, valamint 6-6 malac utónevelő teremből áll. A 18 hízlaldai terem az eredeti (12,5 malac/alom) rotáció számítás szerint egyenként 72 koca szaporulatának befogadására alkalmas. A kocaszállások a termékenyítés időszakát kivéve 10-14 darabos, kiscsoportos elhelyezésre alkalmasak. Ilyen módon a telep minden istállója tekintetében alkalmazható az egyszerre töltés, egyszerre ürítés elve.

Valamennyi épületben a padozat beton rácspadló, alatta 70-80 cm mély laguna a hígtrágya számára, ami közös gyűjtőcsatornán és átemelő szivattyún keresztül jut egy telepen kívüli előgyűjtő-homogenizáló medencébe. Csigás prés választja szét a szilárd és híg fázist. Előbbi a beton tároló térből 4-6 havonta kerül a szántóföldekre. A híg fázis a fóliával bélelt medencékből kiépített öntözőrendszer, ill. 24 köbméteres tartálykocsik segítségével szintén a növénytermesztés tápanyag gazdálkodását segíti.

Az istállótechnológia, azaz a kutricák válaszfala, a szárazdarás önetető rendszer, valamint az oldalfalak légbeejtőiből, a tetőn lévő elszívó ventillátorokból, ill. ezek vezérlő automatikájából álló szellőztető technológia egyaránt Big Dutchman rendszerű.

Az újonnan épített, immár 1400 kocaférőhelyes telep 2013 nyarán került betelepítésre. A Dániából származó DanBred konstrukció kiválóan alkalmazkodott a helyi környezeti viszonyokhoz. A nagyfehér x lapály F1 kocasüldők negyedévente, óramű pontossággal érkeznek évek óta ugyan azon dán telepről a karanténba. A vágóhídra kerülő végtermék három fajtás keresztezés eredménye, azaz nagyfehér, lapály és duroc fajták kombinációja, amivel 61%-os vágóértéket érünk el.

A telep takarmányozását a cég sertés specialista menedzserei által készített receptúrák alkalmazásával a saját takarmánykeverő üzem biztosítja.

Ilyen környezeti tényezők mellett a telep naturális mutatói kiválóak. Az élve született alomszám 2017-ben 17,13, nem ritka a 20-nál több, rendkívül vitális malac fialásonként. A rendkívül lelkiismeretes és fegyelmezett fiaztatói-malacnevelői munka eredményeként a kiesés ilyen szaporaság mellett sem több, mint 12-13%.

A hízlalás alatti súlygyarapodás 25-110 kg között több, mint 900 gramm naponta, 2,60 kg fajlagos takarmány felhasználás mellett.

A hízósertés értékesítési árára ugyan minimális a ráhatásunk, az ágazat gazdaságos működését azonban alapvetően meghatározza és minősíti a kocánként értékesített 33,5 db tőkesertés, ill. a 36.36 kg élősúly.

 

Szarvasmarha tenyésztés

1600 tejelő Holstein-fríz  tehenet tartunk szaporulatával együtt. Az állomány közel 17 millió kg. tejet termel évente. A genetikai képességeket leginkább a 40 db 100 000 kg. életteljesítményt elért tehenünk, valamint a 305 nap alatt 15 000 kg-ot meghaladó laktációs termelésű tehenek egyre szaporodó száma jelzi.

A mennyiségi tejtermelés mellett fontos célunk a tej magas beltartalmának folyamatos megtartása.

A teljes szarvasmarha állomány ma már egy telepen található, köszönhetően a 2009-2010. évben történt rekonstrukciónak, illetve beruházásnak.

Részvénytársaságunk a szarvasmarha tenyésztés, tartás és tejtermelés érvényességi területén, ISO 9001szabvány követelményeinek megfelelő minőségirányítási rendszert vezetett be és alkalmaz.

Vajháti szarvasmarha telepünk pedig a tejtermelés érvényességi területén HACCP élelmiszerbiztonsági rendszert vezetett be és alkalmaz.

Ficséri telepünkön 200 pedigrees Charolais tehenet tartunk, amely 2015 óta törzstenyészet.

 

Hirdetések, tájékoztatók:

Nyerstej értékesítés magánszemélyeknek minden nap 9-10 óráig a vajháti tehenészeti telepen
Érdeklődni: Toldi Péter telepvezetőnél lehet: 30/7438-360

Istállótrágya értékesítés egész évben folyamatosan Vajháton
Érdeklődni: Toldi Péter telepvezetőnél lehet: 30/7438-360

30 napnál idősebb Holstein-fríz bikaborjak értékesítése egész évben folyamatosan
Érdeklődni: Toldi Péter telepvezetőnél lehet: 30/7438-360

Pedigrees, fajtatiszta Charolais növendék üszők értékesítése egész évben folyamatosantörzstenyészetünkből.
Érdeklődni Halász Tamás kereskedelmi igazgatónál lehet: 30/415-8496

 

Juh üzletág/juh ágazat

A Hód-Mezőgazda Zrt-nél 2017 februárjában indítottuk el a Juh Üzletágat, melynek fő szolgáltatásai a bárányfelvásárlás, báránytáp értékesítés és szaktanácsadás.
A bárányfelvásárlásnál célunk, hogy partnerinknek a legjobb árat fizessük a minőségi bárányaik után. Célunk többek között az is hogy partnereinkkel olyan szakmai együttműködést alakítsunk ki, amely során a piaci igényeknek megfelelő versenyképes árut, (terméket, állatotokat) tudunk vevőink felé kínálni.
Folyamatos kapcsolattartás során adunk tájékoztatást a piaci helyzetről, az értékesítési lehetőségekről ügyfeleinknek. Felvásárlásunk az ünnepi szezonokon kívül is folyamatosan megoldott. Felvásárláskor a mérlegelés, bárányok súlykategóriákba sorolása minden esetben pontos és világosan levezettet az eladó számára. A kialkudott árakat és a fizetési határidőket mindig pontosan betartjuk. Minden tekintetben a korrekt, hosszú távú szakmai együttműködés a célunk.
Felvásárlóink a hét minden napján elérhetőek, tájékoztatást adnak a piacról, a heti árak alakulásáról, szállítási lehetőségekről. A hiteles mérési lehetőséggel rendelkező juhászati  telepekről helyben vásároljuk fel a bárányokat. Az export minőségű bárányokon kívül a legelős, soványabb egyedeket is fel tudjuk vásárolni hizlaló telepeinkre, ahol ezeket saját gyártású báránytáppal hizlaljuk nagy súlyra.
A HÓDMIX báránytáp telepeinken és a jelenlegi partnereinknél is már bizonyította a gazdaságos, eredményes hizlalást. Beltartalmi értékei, ár-érték aránya, mutatói tekintetében versenyképes a piacon. A bárányok szívesen fogyasztják, folyamatosan kiváló, magas minősége biztosítja az egészséges szervezet súlygyarapodását.
Báránytápjainkat telephelyükre leszállított árakon kínáljuk partnerinknek.
Takarmányozási, hízlalási, egyedi tápok gyártásával kapcsolatos kérdésekkel keressék szakképzett, gyakorlati ismeretekkel is rendelkező kollegáinkat ez alábbi elérhetőségeken:

Kovács Imre juhüzletág igazgató
mobil: +36 30 536 1714
e-mail: Kovacs.imre@hodmgrt.hu

Szarvas Tamás bárányfelvásárló munkatárs
mobil: +36 30 845 2335
e-mail: Szarvas.tamas@hodmgrt.hu

Csáki József bárányfelvásárló munkatárs
mobil: +36 30 7438-335
e-mail: csaki.jozsef@hodmgrt.hu