Állattenyésztés

Sertéstenyésztés

A Hód-Mezőgazda Zrt.-nél, ill. jogelődjeinél a cég 1961-es alapításától kezdve mindig kiemelkedő jelentőséggel bírt a sertés ágazat. Az első évtizedben az Atkaszigeti hagyományos, szerfás ólakban cornwall állomány tenyésztése folyt. A változó elvárásokhoz igazodva 1971-ben megépült egy 1100 kocás Mezőpanel rendszerű, akkor korszerű technológiával, és modern, hús tipusú fajtákkal dolgozó új telep. A 40 évnyi folyamatos üzemelés, és a minimális mértékű rekonstrukció indokolttá tette a teljes megújítást.

Több ÁTK-s pályázat segítségével a cég mintegy 70%-os önerőből 2009 és 2013 között teljesen átépítette a sertéstelepet. A régi épületek egyesével való bontása és újjáépítése a telep folyamatos üzemelése mellett történt, ami rendkívüli feladatot jelentett mind a kivitelezők, mind a cég dolgozói részére.

A tervezett állománylétszám meghatározása, valamint a rotáció és a korcsoportonként szükséges férőhelyek kiszámítása után megtörtént az épületek egyedi tervezése és főként környékbeli vállalkozók megbízásával a kivitelezés.

A három darab fiaztató-malacnevelő blokk középső folyosóról nyíló, 4-4 darab, egyenként 36 férőhelyes fiaztató teremből, valamint 6-6 malac utónevelő teremből áll. A 18 hízlaldai terem egyenként 72 koca szaporulatának befogadására alkalmas. A kocaszállások a termékenyítés időszakát kivéve 10-14 darabos, kiscsoportos elhelyezésre alkalmasak. Ilyen módon a telep minden istállója tekintetében alkalmazható az egyszerre töltés, egyszerre ürítés elve.

Valamennyi épületben a padozat beton rácspadló, alatta 70-80 cm mély laguna a hígtrágya számára, ami közös gyűjtőcsatornán és átemelő szivattyún keresztül jut egy telepen kívüli előgyűjtő-homogenizáló medencébe. Egy csigás prés szétválasztja a szilárd és híg fázist. Előbbi beton tároló térből 4-6 havonta kerül a szántóföldekre. A híg fázis a fóliával bélelt medencékből kiépített öntözőrendszer, ill. 24 köbméteres tartálykocsik segítségével szintén a növénytermesztés tápanyag gazdálkodását segíti.

Az istállótechnológia, azaz a kutricák válaszfala, a szárazdarás önetető rendszer, valamint az oldalfalak légbeejtőiből, a tetőn lévő elszívó ventillátorokból, ill. ezek vezérlő automatikájából álló szellőztető technológia Big Dutchman rendszerű.

Az újonnan épített, immár 1500 kocaférőhelyes telep 2013 nyarán került betelepítésre. A Dániából származó tenyészkocák 90 %-a nagyfehér x lapály F1-es, a 10 % nagyfehér nagyszülő állomány, amelyek lapály kannal történő termékenyítésével a telepen állítjuk elő az árutermelő kocák utánpótlását. A vágóhídra kerülő végtermék három fajtás keresztezés eredménye, azaz nagyfehér, lapály és duroc fajták kombinációja, amivel 61%-os vágóértéket érünk el.

A telep takarmányozását a cég sertés specialista menedzserei által készített receptúrák alkalmazásával a saját takarmánykeverő üzem biztosítja.

Ilyen környezeti tényezők mellett a telep naturális mutatói kiválóak. Az élve született alomszám 15,5, nem ritka a 20-nál több malac fialásonként. A hízlalás alatti súlygyarapodás több, mint 900 gramm naponta, 2,45 kg fajlagos takarmány felhasználás mellett.

A hatályos állategészségügyi-, állatvédelmi-, és környezetvédelmi előírások betartásával, az ISO 9001-es minőség irányítási rendszer keretében a telep termelési kapacitása mintegy 45 ezer hízó évente.

 

 

Szarvasmarha tenyésztés

1600 tejelő Holstein-fríz szarvasmarhánk szaporulatával együtt közel 15 millió liter tejet termel évente. A potenciális képességeket leginkább a 39 db 100 000 liter életteljesítményt elért tehenünk, valamint a 305 nap alatt 15 000 litert meghaladó laktációs termelésű tehenek egyre szaporodó száma jelzi.

A mennyiségi tejtermelés mellett fontos célunk a tej magas beltartalmának folyamatos megtartása.

A teljes szarvasmarha állomány ma már egy telepen található, köszönhetően a 2009-2010. évben történt rekonstrukciónak, illetve beruházásnak.

Részvénytársaságunk a szarvasmarha tenyésztés, tartás és tejtermelés érvényességi területén, ISO 9001szabvány követelményeinek megfelelő minőségirányítási rendszert vezetett be és alkalmaz.

Vajháti szarvasmarha telepünk pedig a tejtermelés érvényességi területén HACCP élelmiszerbiztonsági rendszert vezetett be és alkalmaz.

Ficséri telepünkön 200 pedigrees Charolais tehenet tartunk, amely 2015 óta törzstenyészet

 

 

Hirdetések, tájékoztatók:

Nyerstej értékesítés magánszemélyeknek minden nap 9-10 óráig a vajháti tehenészeti telepen
Érdeklődni: Toldi Péter telepvezetőnél lehet: 30/7438-360

Istállótrágya értékesítés egész évben folyamatosan Vajháton
Érdeklődni: Toldi Péter telepvezetőnél lehet: 30/7438-360

30 napnál idősebb Holstein-fríz bikaborjak értékesítése egész évben folyamatosan
Érdeklődni: Toldi Péter telepvezetőnél lehet: 30/7438-360

Pedigrees, fajtatiszta Charolais növendék üszők értékesítése egész évben folyamatosan
törzstenyészetünkből. Érdeklődni Bujdosó Tibor telepvezetőnél lehet: 30/7438-335